2011. december 12., hétfő

Jakab 5,1-6

5,1
Tehát, ti gazdagok, sírjatok és jajgassatok a bekövetkező nyomorúságaitok miatt!
5,2
Gazdagságotok megrothadt, ruháitokat megrágta a moly,
5,3
aranyotok és ezüstötök megrozsdásodott, és rozsdája ellenetek tanúskodik, és megemészti testeteket, mint a tűz. Kincseket gyűjtöttetek még az utolsó napokban is.
5,4
Íme, a földjeiteket learató munkások bére, amelyet visszatartottatok, égre kiált, és az aratók panasza eljutott a Seregek Urának a fülébe.
5,5
Dőzsöltetek a földön és tobzódtatok, hizlaltátok a szíveteket, mint az áldozati állat levágásának napján.
5,6
Elítéltétek, megöltétek az igazat, s ő nem állt ellen nektek.


A Jézust elutasító gazdagokat nem kíméli Jakab. Nem kell megátkoznia őket, elég, ha fejükre olvassa a valóságot.

Isten országának tükrében a gazdagság rothadás, a fényes ruhák a csöndes, észrevétlen elmúlás martalékai, az arany és ezüst az alattomosan terjedő rozsda eledelei. Ha legalább használnák, vagy karban tartanák vagyonukat, hogy ne ápolatlan, gondozatlan, gazdátlan tárgyak lennének! Akiknek szükségtelenül nagy vagyonuk van, azok nagy terheket hordoznak.
Vannak társasjátékok, ahol gyűjtögetni kell a vagyont a megélhetéshez és a gyarapodáshoz. De ha hétnél több gyűlik össze egyféle vagyontárgyból, akkor a fölösleget vissza kell szolgáltatni a közösbe. Isten is valahogy kiegyenlíti a dolgokat. Fontos tudni, hogy a kiegyenlítés az ő kezében van. Az Igaznak nem elsősorban az a dolga, hogy dorgáljon vagy ítélkezzen, hanem az, hogy IGAZ maradjon. 
Jézus a maga szigorával világossá tette, hogy az Isten Országát keresők számára nem a vagyon megléte vagy fölhalmozása ad célt és biztonságot. Ugyanakkor azt is tudhatjuk, hogy minden gazdaggal, aki sírni tud céltévesztettsége miatt, együtt sír a Megváltó. Jó a sírás, ha közelebb visz Krisztushoz, ha segít eltávolodni a hamis biztonság keresésétől. „Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.”
Sebestyén Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése