2012. május 31., csütörtök

Pál második levele a korinthusiakhoz 3,1-3


3,1 Elkezdjük-e ismét ajánlani önmagunkat? Vagy szükségünk van-e, mint némelyeknek, hozzátok szóló vagy tőletek kapott ajánlólevelekre?
3,2 A mi levelünk ti vagytok, amely be van írva szívünkbe, amelyet ismer és olvas minden ember.
3,3 Mert nyilvánvaló, hogy ti Krisztusnak a mi szolgálatunk által szerzett levele vagytok, amely nem tintával, hanem az élő Isten Lelkével van felírva; és nem kőtáblára, hanem a szívek hústábláira.
Be van írva a szívembe, vagy sem? Kárhozatra szánt tévelygő, vagy sem? Hosszú beszédek hangzottak el, mikor miért tesz itt Pál éles különbségeket, használva a karakteres kettéválasztás bemutatását. Ez bűnös, amaz meg megváltott csúszik ki néha a szánkon. Pedig nagyon vigyáznunk kellene, ne próbáljuk az Isten végítéletét mi eljátszani most itt nyúlfarknyi életünk során. A társas lény ember, mint a biológiai rendszer egy darabja közösségi lény ezért kell betartania a közösségi szabályokat. Ezek nagy része nem annyit jelent csupán, hogy ne kövess el olyat, amiért börtönbe vihetnek. Kérdés, mikor szántál utoljára időt arra, hogy szólj egy jó szót olyanhoz, akit amúgy legszívesebben észre se vennél, adtál e már úgy ajándékot, hogy nem is gondoltál viszonzásra, gondolsz-e arra mit vált ki viselkedésed tömött buszon, sorbaállás közben, vagy autóvezetés során? Avagy előfordulhat, hogy a másik ember egy tárgy a szemedben, nem pedig a teremtés egyik csodája? Hosszan lehetne sorolni még a példákat, egy azonban bizonyos a „szeresd Istenedet” és a „szeresd felebarátodat” parancsok be nem tartása és a büntetendő törvényellenes tett közt különbség van. Az egyik extrém esetben biztosan erkölcstelen, a másik bűnöző.
Fekete Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése